Pieczone pierogi drożdżowe z grzybami
Ciasto drożdżowe:
- 700 g maki pszennej typ 550
- 250 g margaryny
- 3 jajka cukier
- 3/4 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- szczypta soli
Farsz:
- 800 g pieczarek
- 40 g suszonych podgrzybków
- szczypta soli i pieprzu
- natka pietruszki
- 4 łyżki sosu sojowego
- tymianek
- 2 cebule
- masło
- olej
TO CI SIĘ PRZYDA
- lniana ściereczka
Pieczone pierogi drożdżowe z grzybami przepis
- Suszone grzyby włóż do miski i zalej szklanką wrzątku.
- Do miski wlej 1/3 szklanki podgrzanego do 36 °C mleka. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Całość mieszaj trzepaczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.
- Na stolnicy przesiej resztę mąki pszennej (typ 550) i dodaj margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Posiekaj mąkę wraz z margaryną, aż powstaną grudki wielkości ziarenek ryżu.
- Następnie dodaj zaczyn, który już urósł, resztę ciepłego mleka, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli.
- Wyrabiaj ciasto ok. 100 razy, aż powstanie gładka kula. Następnie wstaw ją do miski podsypanej mąką, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h.
- Pieczarki dokładnie umyj i osusz, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Cebule posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, dodaj posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj pieczarki.
- Leśne grzyby drobno pokrój i wrzuć na patelnię razem z wodą, w której się moczyły.
- Całość lekko posól i pozostaw na palniku, aż cały płyn odparuje.
- Następnie dopraw go tymiankiem, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gdy przestygnie dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki.
- Ciasto drożdżowe podziel na 3 części. Jedną z nich rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy (na grubość ok. 0,5 cm). Dużą szklanką wytnij krążki, faszeruj jedną łyżką grzybów i zaklej jak zwyczajne pierogi.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
- Tą samą czynność wykonaj z pozostałymi częściami ciasta.
- Gotowe ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
- Pierogi drożdżowe posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do pieca na 20 min. Po tym czasie powinny być złote na wierzchu i upieczone w środku.
Uwielbiam wszelkie potrawy z grzybami :) Przepis bardzo fajny, może namówię żonę żeby coś takiego zrobiła na święta bo mamy grzyby suszone, które własnoręcznie zebrałem :) A co myślicie jakby zamiast pieczarek dać właśnie takie z lasu albo ewentualnie zmienić proporcje? PS Zupa grzybowa, przez Was się nie mogę doczekać już wigilii :)
Dobry pomysł z tymi grzybami! Sztuka gotowania polega na indywidualnym interpretowaniu potraw i wprowadzaniu zmian wedle własnego uznania. Nie trzymajmy się sztywno zapisanych reguł, chociaż są takie których lepiej nie zmieniać. Gdy już przyrządzisz pierogi z zaproponowanymi przez Ciebie grzybami, podziel się z nami wrażeniem.